Нов обект за катерене до София

Дойде моментът да обявим и най-близкия катерачен обект до София! С помоща на  специалисти и доброволци последните месеци давахме по някой друг трудоден.

Подробно описание в climbing guide

Маршрути 1 и 2 са 3-та категория, а в 4, 7а и 10 има по един пасаж от 5с. Останалите са приятни 4-ки и 5-ци. Дължината им е от 10 до 25 метра – 50 метра въже стига навсякъде, 12 примки са достатъчни за преминаването и на най-дългия. Ще я кръстим Алекова скала, заради близостта ѝ до Алековите водопади и защото довършителните работи съвпаднаха с 125 годишнината от първото масово изкачване на Черни връх и учредяването на БТД – Българско Tуристическо Dружество (да не се бърка с БТС, чието име е прието чак през 1931 г.). Приятно ми е да си представям как Алеко, разхождайки се край водопадите, се е качвал на скалата да погледне Софийското поле (което не е изглеждало въобще както в момента).

Намира се над нефункциониращия, но добре охраняван санаториум над Драгалевци, като се стига до него с кола по пътя в ляво от обръщалото на Драгалевския лифт, има достатъчно голям паркинг. Ето и линк от BG mountains: https://www.kade.si/#map=18/2595441.1/5253162/0

Благодарим на:

Българска Федерация по Катерене и Алпинизъм https://bfka.org/

Природен Парк Витоша. https://park-vitosha.org/

„Атмосфера спорт“ https://asport-bg.com/

Магазин Аутсайдер https://outsider-bg.com/

АСО Тренд ООД https://asotrend.bg/

Петко Тотев http://pik3000.com/

Милен Братанов https://www.pss-bg.bg/

Момчил Дамянов https://stenata.com/

Димитър Нанчев http://stiskaliti.com/

Красимир Петков

Петрана Петрова

„Парк Витоша“

И други приятели и съмишленици!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *